Tinerii răscoalei din Soweto – Începutul sfârșitului de apartheid
Nov 21, 2016
Magubane_Beerdigung_Pietersen_630x360

Orașul Soweto din sud-vestul Johannesburg-ului simbolizează lupta împotriva apartheidului din Africa de Sud. Dar cum arată Soweto astăzi, mai mult de douăzeci de ani de la încheierea segregării rasiale? Așa-numita revoltă a studenților, care a avut loc acolo, în 1976, a marcat începutul sfârșitului apartheidului. Dar, visele, speranțele și ambițiile din acea epocă au fost îndeplinite? Zeci de oameni au fost uciși. În vârstă de doisprezece ani, Hector Pieterson a devenit un simbol al acestei revolte.

În cele din urmă, ceea ce a adus victime în lupta pentru libertate, cui a dat defapt viață?

În documentarul de la DW, astăzi afli despre fondatorii de start-up-uri, dar și despre persoanele afectate de sărăcie, care încă mai trăiesc în cartierele sărace. Soweto poate fi un loc legendar în istorie, dar încă poartă o cantitate periculoasă de dinamită socială.

Astăzi, 21 noiembrie, ora 22:15 – canalul de televiziune DW.

 

Documentar. Sfârșitul memoriei?
Oct 26, 2016
big-data-4

 

Volumul de date digitale produse de societatea modernă este în continuă creștere – un potop real, cunoscut sub numele de “Big Data”. 90 la sută din volumul global total al datelor a fost generat numai în ultimii doi ani. Cum putem transporta “Big Data” pentru a stoca cantități enorme de date digitale? Dispozitivele de stocare, cum ar fi DVD-uri, CD-uri și hard disk-uri au o durata de viață de aproximativ zece ani. Cum ne putem asigura că momentele cheie ale vieții capturate pe fotografiile digitale vor fi în continuare păstrate timp de 20 sau 30 de ani? sau că în 100 sau 500 de ani, informațiile cu privire la locurile de depozitare a deșeurilor nucleare și măsurile de siguranță necesare vor fi încă disponibile? Cum pot datele să fie stocate pentru totdeauna? Fiecare soluție potențială prezintă o nouă provocare științifică și tehnologică. Cu ce vor fi înlocuite memoriile flash USB? ADN-ul? Sau va trebui să ne întoarcem la foile de hârtie, valoarea cărora s-a dovedit de-a lungul secolelor?

 

Vezi, astăzi, 26 octombrie, ce ne așteaptă în viitorul tehnologizat, cu începere de la 22:15 – canalul de televiziune DW.

 

Santo Domingo – Orașul lui Cristofor Columb, Republica Dominicană
Oct 19, 2016
images

În Duminica Paștelui 1492, Cristofor Columb a ajuns pe o insulă din Caraibe cu nava lui și a numit-o insula Santo Domingo. Mica Spanie, patru ani mai târziu, a devenit centrul timpuriu spaniol al Caraibelor. Pe acest loc a fost fondat ceea ce este acum capitala Republicii Dominicane. Pe cel mai vechi oraș, fondat de europeni pe pământ american, se regăsește Catedrala Santo Domingo, castelul Alcázar de Colón, biserici și multe mănăstiri, precum și fortificații și primele clădiri guvernamentale, care sunt bine conservate, chiar și acum, ceea ce face Santo Domingo un mare exemplu al unui oraș spaniol din secolul al 16-lea în lumea nouă. Documentarul Comori ale lumii – Moștenirea omenirii spune povestea orașului din perspectiva lui Cristofor Columb.

Află ce-ar gândi Cristofor Columb acum despre Santo Domingo!

Astăzi, 19 octombrie, ora 00:15 – canalul de televiziune DW.